Sudi-sudikanlah Untuk MengKlick Banner Di Bawah Ni... Thank You...

Wednesday, 29 June 2016

Pengalaman Berpuasa Ramadhan Di Musim Summer...

Aku pernah berpengalaman 2 kali sambut ramadhan di perantauan, masa aku study di UK...
Masa tu, ramadhan jatuh pada musim panas ataupun summer..

Jadi, waktu puasa kitorg masa tu panjang, dlm 18 to 19 hours..

Bangun sahur pukul 2.00am sebab pukul 2 lebih dah masuk subuh dah...

Biasanya aku akn sahur dgn makan kurma 3 bijik dan minum air masak kosong je... kalau rajin, aku makan roti sapu dgn tuna dan buat air teh tarik...

Pastu, waktu maghrib masuk dalam pukul 9.00pm.. 

Bila berada kat negara org, kita kena pandai sesuaikan diri..

Kat UK, bila summer, ada masa2nya solat Maghrib akan dijamakkan dgn Isyak disebabkan waktunya yg terlalu hampir...

Masa winter pulak, ada masa solat Zohor dan Asar akn dijamakkan..

Biasanya information2 ni akan diberi oleh imam2 kat masjid waktu solat Jumaat....

Coming back to cerita pasal puasa, mula2 tu mmg rasa letih sangat sebab tak biasa puasa sampai 19 jam kan...

Tapi bila dah biasa tu dah takde masalah dah..

Yg best nye musim summer ni ialah kita akan lambat rasa lapar compared to masa musim sejuk atau winter..

Aku ingat lagi, masa musim winter dulu, walaupun bukan bulan puasa, aku mmg sentiasa akn rasa lapar... satu hari nak kena makan 4 kali... tu pun masih rasa lapar lagi...

So, bila puasa time summer ni should be no problem lah...

Untuk iftar atau buka puasa lak, kengkadang aku masak sendiri, kengkadang order delivery, kengkadang gi makan kat rumah family yg dah tinggal lama kat UK yg dah dpt PR... diorg ni kalau masak makanan melayu mmg best... kiranya masa kat UK diorg ni lah family angkat aku...

Kengkadang tu, persatuan2 pelajar ataupun community di UK akn buat majlis iftar beramai2 bersama2 perantau2 yg berada kat UK...

Pengalaman berada di perantauan ni mengajar kita erti berdikari dan hormat menghormati sesama kita...

Sekarang ni, walaupun dah 2 tahun aku balik Mesia, aku still lagi keep in touch dengan diorg yg kat UK tu...


4 comments:

  1. gituuu. panjang nauuu wktu. kat malaysia wlaupun pendek mase tp perit tekak nii sbb panasss. klau time hujan tak de nye perit sangat.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau lagi sejuk, lagi cepat lapar...

      Delete
  2. Seronknya dapat peluang belajaq tmpat orang. Doakan ain jugak ><

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...