Sudi-sudikanlah Untuk MengKlick Banner Di Bawah Ni... Thank You...

Wednesday, 24 August 2016

Batam, Indonesia: Rumpun Melayu Sumatera..

Akhir tahun 2015 membawa kepada awal tahun 2016, aku selalu pergi ke Pulau Batam nih atas urusan kerja...

Kalau tak silap aku, 4 kali jugak lah aku ulang alik dari KL ke Batam...

Kalau nak ke Batam, boleh naik flight Malindo Air dari Subang Airport ke Airport Batam (Hang Nadim Airport)..

Jarak penerbangan lebih kurang sejam lebih jer..

So far, dalam 4 kali aku ke sana tu, pernah sekali jer aku pergi naik bot, from Setulang ke Jeti Batam...

Masa mula2 sampai kat Batam tu, aku tengok macam tak banyak beza dengan Malaysia, sebab diorang ni kebanyakannya cakap bahasa Melayu macam kita jugak...

Cuma kengkadang tu kalau kita terjumpa dengan orang Jawa, for sure lah diorang akan cakap bahasa Jawa...

Tapi kalau tang makanan, korang jangan terkejut lah kalau kedai makan kat situ ada serve arak... tu mmg akan sering korang akan jumpa... yg amik order siap pakai tudung lagi...

Dan tak berapa banyak tempat2 menarik untuk dikunjungi kat Batam ni... or maybe sebab aku takde masa nak jenjalan kot sebab busy dengan urusan kerja...

Sempat jugak aku gi makan kat KFC dia... mmg lain compared to kat Malaysia... coleslaw pun takde jual kat situ... pastu, ayam takleh nak pilih, kalau nak breast, tight or drumstick...

Masa trip terakhir aku kat sana tu jer lah aku sempat jenjalan sikit kat pulau2 berhampiran dengan pulau utama Batam..

Kat sana ada 7 pulau2 kecik yg dihubungkan dengan jambatan... antara pulau yg aku sempat pergi Pulau Setotok...






Antara banyak2 jambatan yg ada kat situ, jambatan yang agak popular ialah Jambatan Barelang...





Tengah aku jenjalan dekat Pulau Setokok, dengan Pak Supir aku yg memang best, namanya Pak Agus, tetiba aku ternampak ada sorang awek atas motor tgh main phone kat bawah pondok...

Pergh, boleh tahan awek2 Melayu Batam nih... bila Pak Agus dengar je aku cakap mcm tu, terus jer Pak Agus stop kereta, turun pastu buat2 tanya kat awek tu jalan nak keluar...hahaha

Pak Agus nih memang lah... aku sesaja jer cakap camtu... pastu, Pak Agus siap tunjuk2 lagi kat aku yg dalam kereta tu... segan lak aku... hahaha

Yg kelakar tu, awek tu panggil Pak Agus, Mas, means Abang.... ye Mas, ada apa? ... Pak Agus balas... jangan panggil saya Mas, saya sudah tua, panggil saya Bapak... yg Mas itu di dalam mobil... hahaha... btw, Pak Agus ni asal orang Jawa.....

Conclusion nya, bagi aku, Batam ni agak nice jugak lah... cuma cost of living kat sini mmg mahal gila... kat sini guna Rupiah, tapi living cost dia follow macam Singapore... sebab mmg pulau ni dekat dengan Singapore... sekali makan tengahari, kalau convert RM dalam RM16 jugak lah... ala2 kat KL gitu...

So, kalau korang nak jenjalan kat sini, kenalah bawak duit lebih sikit utk nak makan... ok...

Saturday, 20 August 2016

Giveaway Amsterdam by SpendaLusuh



Seperti yang aku dah bagitau hari tu, aku nak buat GA Amsterdam untuk kengkawan blogger semua...

Dengan ini, hari ini dengan lafaz bismillahirrahmanirrahim, aku membuka penyertaan GA Amsterdam by SpendaLusuh secara rasminya...

Syarat-syaratnya ialah:

  • Follow Blog SpendaLusuh (bagi yg belum follow).
  • Like facebook page SpendaLusuh (bagi yg belum like)
  • Buat satu entry bertajuk “Giveaway Amsterdam by SpendaLusuh”
  • Copy & Paste poster kat atas tu dan backlink ke entry ni.
  • Comment sambil bubuh link post kat bawah ni.
  • Click lah jugak semua nuffnang ads yang ada kat blog ni sekali ye….

Hadiah2 merupakan:
1. Fridge magnet Amsterdam x 4




2. Key chain Holland x 3

3. Coin purse Amsterdam x 3


- Pemenang2 akan ditentukan samada melalui cabutan dan jugak perkara2 lain...
- Kalau sempat, keputusan akan diumumkan pada 25/9/2016.
- Keputusan penganjur adalah muktamad.
- Segala bantahan dan surat menyurat tidak akan dilayan..


Semoga Berjaya....



Friday, 19 August 2016

(Live) Siaran Langsung : Malaysia lwn China | Badminton Beregu Lelaki | Olimpik Rio 2016






credit to Astro Arena

Thursday, 18 August 2016

Usain Bolt wins gold in 200m with a timing of 19.78 secs

Usain Bolt wins gold medal in 200m Rio Olympic Games 2016 just now...

19.78 seconds is what it took for the fastest man in the world to defend his men's 200m title...

Total Eighth Olympic gold - 6th individual - for him. 

Andre De Grasse takes silver, while Christophe Lemaitre settles for bronze.



Menang lagi Usain Bolt ni... power giler..

Tuesday, 16 August 2016

Hard Rock Cafe Amsterdam...

Entry ni aku nak citer tentang masa aku kat Amsterdam last week...

Masa hujung minggu kat sana aku gunakan sebaik mungkin berjalan2 kat sekitar Amsterdam..

Antara tempat yg mesti pergi masa kat situ ialah Hard Rock Cafe Amsterdam...

Aku pergi kat HRC tu bukan nak minum pun, just nak beli baju dan souvenir HRC kat Hard Rock Shop untuk kengkawan...



Cara paling senang kalau korang nak pergi situ ialah dgn naik tram...

Bawah ni aku list down step2 kalau korang nak pergi sana daripada Schiphol Airport...

1. Bila korang sampai jer kat Schiphol Airport, korang kena beli tiket train dpd Airport ke Amsterdam Central (Centrum)... beli day rider punya tiket, harga € 9.40 untuk pergi dan balik.. nak beli tiket boleh beli kat counter ataupun kat machine... tapi kat machine hanya terima duit coins dan credit/debit card sahaja... kalau korang ada notes/duit kertas, korang kena beratur beli tiket kat counter...

2. Lepas dah ada tiket tu, korang pergi cari screen yg menunjukkan Platform ataupun lane mana yg korang kena tunggu train tu nanti... dalam bahasa Dutch dia panggil "spoor"....

3. Dah tau platform mana, korang terus lah pergi kat platform tu... tapi, sebelum korang masuk kat gate nak masuk platform tu, make sure korang scan dulu train ticket tu...

4. Dah tunggu kat platform, bila train sampai jer, korang naik lah train ke Amsterdam Central... aku rasa dlm lebih kurang 20 minit kot nak sampai ke sana... train dia ada 2 tingkat, dan siap ada wifi connection lagi...

5. Bila korang sampai jer kat Amsterdam Central, korang kena keluar bangunan station tu dan pergi cari tram stop kat depan Amsterdam Central tu...

6. Cari tram number 1, 2 or 5... cakap nak pergi Leidseplein... tram ticket tu harga € 2.90 dan boleh guna selama sejam jer...

7. Bila tram tu sampai jer kat Leidseplein, korang turun dan tanya kat org2 kat situ mana Hard Rock Cafe... dah dekat dah sebenarnya... dalam 300m jer from tempat korang turun tram tu tadi... cuma tempat dia agak tersorok sikit...


8. Sampailah korang kat Hard Rock Cafe Amsterdam tu... nak cari apa2 souvenir or baju, boleh cari kat Hard Rock Shop sebelah HRC tu...

9. Untuk memudahkan lagi, kat depan HRC tu ada tempat orang main catur besar... kalau korang jumpa tempat tu means korang dah sampailah kat HRC tu...


Ok.... harap2 explanation ni dapat memudahkan kalau korang nak ke sana nanti...

(Video) Azizulhasni Awang Hadiahkan Gangsa Untuk Malaysia - Keirin at Rio Olympics 2016

Azizulhasni Awang berjaya menghadiahkan sebutir pingat Gangsa untuk team Malaysia setelah berjaya mendapat tempat ke-3 dalam acara berbasikal Keirin pada sukan Olimpik Rio 2016 semalam...



Walaupun hanya Gangsa, beliau berjaya menewaskan juara dunia Joachim Eilers dpd Germany yang hanya mendapat tempat keempat..

Pingat Emas dimenangi oleh Jason Kenny dpd Great Britain dan Perak oleh Matthijs Buchli...





Video....





Sunday, 14 August 2016

(Video) Usain Bolt Won 100m Final Men's (9.81s) - Olympic Games Rio 2016

Usain Bolt daripada Jamaica lagi sekali menang pingat emas acara lari 100m di Sukan Olimpik Rio 2016...

Buat masa ni dia masih lagi orang terpantas di dunia... 



RESULT - Final 100m Men's - Rio Olympic 2016

Saturday, 13 August 2016

Keseronokan Mem "Bank In" Hadiah GA..

Alhamdulillah, tadi aku dah bank in duit hadiah GA kat 6 pemenang daripada total 7 pemenang..

Walaupun aku masih lagi pening2 lalat, ting tong kepala sebab jetlag sebab pagi semalam aku baru sampai dpd Amsterdam, 12 jam flight straight ke KLIA....

Pastu, boss aku yg bengong pulak suruh aku sampai2 airport kena masuk opis... adoooiii..

BTW, aku nak share keseronokan aku membank in duit2 hadiah GA ni...

Aku anggap macam treasure hunt sebab para pemenang ada bermacam2 jenis bank...hahaha

Bila jumpa jer bank yg berkenaan,dan dah bank in dan dapatkan resit tu, kepuasan terpancar diwajah aku yg keletihan ni... serious, aku tak tipu... memang rasa best sangat2...

Sebenarnya kepuasan atau keseronokan ni akan timbul kalau kita memberi sesuatu kepada seseorang tu dgn hati yg ikhlas, insyaAllah...

Aku teringat satu caption dari seorang penulis buku Ulu Yam Di Liverpool yg merupakan kawan aku jugak tu, dia selalu cakap, "Nikmat Hidup Dalam Memberi"...

So, apalagi... jom lah kita ringan2kan tangan memberi sesuatu kepada org lain untuk kita mendapat nikmat dalam kehidupan... 

p/s: insyaAllah, kalau ada masa aku nak buat GA Amsterdam pulak nanti.... tungguuuuu....

Friday, 5 August 2016

Seminggu di Holland

Goedemorgen...

Pejam celik pejam celik dah seminggu dah aku kat Holland ni..

Patutnya semalam aku dah boleh fly back to KL, tapi sebab kerja belum selesai terpaksa stay back lagi seminggu...

Letih badan takleh nak cakap lah...

Dengan cuaca yg tak menentu, kejap panas kejap hujan...

Makanan lak, hari2 makan kebab, sampaikan muka dah jadi mcm muka kebab dah..

Tempat kerja aku ni jauh dari Amsterdam, dalam 2 jam naik train, so, aku duduk kat hotel yg berdekatan dgn tempat kerja lah...


Kawasan ni tak ramai org Islam, susah nak cari makanan halal compared to kat Amsterdan or Rotterdam...

Tu pun nasib baik semalam aku jumpa ada satu masjid kecik nak solat Jumaat... Alhamdulillah..

Kawasan tempat kerja aku ni kira macam kawasan kampung lah... so, banyak pemandangan menarik, ladang jagung, kambing biri2, lembu....

Tapi aku tak sempat nak amik gambar sebab schedule aku mmg hectic...

Hari rabu aku terpaksa fly to Milan, lepas 1 malam, kena balik Holland semula..

Pening kepala aku... hari weekend ni jer lah aku ingat nak rehat2 kan badan dan fikiran...

Next week aku akn naik train semula and stay kat tempat kerja aku..

So, weekend ni aku decide nak lepak kat area Amsterdam jer lah, senang sikit nak cari makanan halal..

Lagipun, aku nak beli some souvenirs kat kengkawan.... Aku plan gak nanti kalau ada masa aku nak buat GA Amsterdam, hehehe... tungguuuu....

Keputusan Penuh Fantastic 7 Giveaway by SpendaLusuh

Baiklah, hari ni baru lah free sikit nak update blog waktu weekend ni..

Sekarang ni aku masih lagi kat Amsterdam, kena stay back lagi seminggu...

Hari ni aku akan umumkan pemenang GA Fantastic 7 nih...

Untuk pengetahuan semua peserta, cara pengadilan aku:

1. Untuk pemenang 1, 2 & 3 aku akan sort out siapa peserta yg nama dia termasuk dalam 7 Top Commentators di blog SpendaLusuh ni...

2. Dan selebihnya, aku akan guna random.org dgn fungsi List Randomizer untuk menentukan 4 pemenang Saguhati...

Dengan ini aku umumkan....

9. http://ajussix.blogspot.my/2016/07/fantastic-7-giveaway-by-spendalusuh.html





53. http://reenri.blogspot.my/2016/07/fantastic-7-giveaway-by-spendalusuh.html




3. http://belogs.blogspot.my/2016/07/fantastic-7-giveaway-by-spendalusuh.html





22. http://www.akuseorangtraveler.com/2016/07/fantastic-7-giveaway-by-spendalusuh.html
57. http://www.anajingga.com/2016/07/fantastic-7-giveaway-by-spendalusuh.html
20. http://gadisgenits.blogspot.my/2016/07/fantastic-7-giveaway-by-spendalusuh.html
24. http://www.kisahsidairy.com/2016/07/fantastic-7-giveaway-by-spendalusuh.html


Hadiah2 akan di bank in secara manual guna Cash Deposit Machine, paling awal lagi seminggu bila aku sampai di tanahair ku yang terchenta... tak sabar aku nak balik ni, serabut kepala duk kat sini...

Kepada para pemenang diharap dapat PM bank info kat FB Page SpendaLusuh https://www.facebook.com/spendalusuh

Sila PM:
1. Number Penyertaan GA
2. Nama Penuh
3. Nama Bank (kalau boleh Maybank, senang sikit)
4. No. acc Bank.

Hadiah yang tidak dituntut sehingga 20/8/2016 akan dianggap burn, dan aku akan masukkan duit tu lagi sekali kat dalam tabung masjid sebagai sedekah...

Tahniah kepada semua pemenang, yang kurang bernasib baik tu nanti boleh cuba lagi lain kali ye...

Sekali lagi aku nak mohon maaf sebab lambat umumkan senarai pemenang...




Monday, 1 August 2016

Fantastic 7 Giveaway by SpendaLusuh - Penyertaan Ditutup


Sebelum tu aku nak mintak maaf sebab lambat tutup penyertaan utk GA ni...
Sebenarnya sekarang ni aku takde kat Malaysia...

Last minute boss aku suruh aku pergi Holland... kelam kabut aku...

Jadi dengan itu, aku nak tutup penyertaan GA nih...

Dan jugak, aku mungkin amik masa sikit nak update result kat sini nanti...

Harap semua peserta bersabar yer...

Aku akan cuba umumkan pemenang secepat mungkin, dan hadiah2 akan aku bank in masa aku balik Malaysia lagi 1-2 minggu lagi nanti, insyaAllah...

Kat bawah ni aku letakkan link semua peserta...

Harap2 korang semua doakan aku kat sini yer...




Senarai Peserta
1. http://kanvasdakwat.blogspot.my/2016/07/fantastic-7-giveaway-by-spendalusuh.html
2. https://smoochiemallow.blogspot.my/2016/07/fantastic-7-giveaway-by-spendalusuh.html
3. http://belogs.blogspot.my/2016/07/fantastic-7-giveaway-by-spendalusuh.html
4. http://muslimahsejati96.blogspot.my/2016/07/fantastic-7-giveaway-by-spendalusuh.html
5. http://akhalilah.blogspot.my/2016/07/fantastic-7-giveaway-by-spendalusuh.html
6. http://thelittlekhalifah.blogspot.my/2016/07/fantastic-7-giveaway-by-spendalusuh.html
7. http://jombercontest.blogspot.my/2016/07/fantastic-7-giveaway-by-spendalusuh.html
8. http://penggaliilmudunia.blogspot.my/2016/07/fantastic-7-giveaway-by-spendalusuh.html
9. http://ajussix.blogspot.my/2016/07/fantastic-7-giveaway-by-spendalusuh.html
10. http://princessmoonvirgo.blogspot.my/2016/07/fantastic-7-giveaway-by-spendalusuh.html

11. http://blognaqitaa.blogspot.my/2016/07/fantastic-7-giveaway-by-spendalusuh.html
12. http://littlesnorlax.blogspot.my/2016/07/fantastic-7-giveaway-by-spendalusuh.html
13. http://www.kennymerligal.com/2016/07/fantastic-7-giveaway-by-spendalusuh.html
14. http://ohmysecondblog.blogspot.my/2016/07/fantastic-7-giveaway-by-spendalusuh.html
15. http://saytoalhamdulillah.blogspot.my/2016/07/fantastic-7-giveaway-by-spendalusuh.html
16. http://sotskirt.blogspot.com/2016/07/fantastic-7-giveaway-by-spendalusuh.html
17. http://hiphiphorray15.blogspot.my/2016/07/fantastic-7-giveaway-by-spendalusuh.html
18. http://www.ceritaejoy.com/2016/07/fantastic-7-giveaway-by-spendalusuh.html
19. http://starlavenderluna.blogspot.my/2016/07/fantastic-7-giveaway-by-spendalusuh.html
20. http://gadisgenits.blogspot.my/2016/07/fantastic-7-giveaway-by-spendalusuh.html

21. http://duniakita94.blogspot.com/2016/07/fantastic-7-giveaway-by-spendalusuh.html
22. http://www.akuseorangtraveler.com/2016/07/fantastic-7-giveaway-by-spendalusuh.html
23. http://mulan-sahbanu.blogspot.my/2016/07/fantastic-7-giveaway-by-spendalusuh.html
24. http://www.kisahsidairy.com/2016/07/fantastic-7-giveaway-by-spendalusuh.html
25. http://kylifa.blogspot.my/2016/07/fantastic-7-giveaway-by-spendalusuh.html
26. http://at-tarmizi.blogspot.my/2016/07/fantastic-7-giveaway-by-spendalusuh.html
27. http://muffincokelatcinta.blogspot.my/2016/07/fantastic-7-giveaway-by-spendalusuh.html
28. http://rojakonemalaysia.blogspot.my/2016/07/fantastic-7-giveaway-by-spendalusuh.html
29. http://iammasitahsamsudin.blogspot.my/2016/07/fantastic-7-giveaway-by-spendalusuh.html
30. http://mellyacrayola.blogspot.my/2016/07/fantastic-7-giveaway-by-spendalusuh.html

31. http://www.khairunnisahamdan.com/2016/07/fantastic-7-giveaway-by-spendalusuh.html
32. http://tintahayati.blogspot.my/2016/07/fantastic-7-giveaway-by-spendalusuh.html
33. http://ciklapunyabelog.blogspot.my/2016/07/fantastic-7-giveaway-by-spendalusuh.html
34. http://masitaeyta.blogspot.my/2016/07/fantastic-7-giveaway-by-spendalusuh.html
35. http://siqahiqa.blogspot.my/2016/07/fantastic-7-giveaway-by-spendalusuh.html?m=1
36. http://kasihkuamani.blogspot.my/2016/07/fantastic-7-giveaway-by-spendalusuh.html
37. http://lokmanamirul.blogspot.my/2016/07/fantastic-7-giveaway-by-spendalusuh.html
38. http://chocolatekisschentakid.blogspot.my/2016/07/fantastic-7-giveaway-by-spendalusuh.html
39. http://mrsteddybearlover.blogspot.my/2016/07/fantastic-7-giveaway-by-spendalusuh.html
40. http://lilacskyyy.blogspot.my/2016/07/fantastic-7-giveaway-by-spendalusuh.html

41. http://loveyoucontest.blogspot.my/2016/07/fantastic-7-giveaway-by-spendalusuh.html
42. http://ciknurul23.blogspot.my/2016/07/fantastic-7-giveaway-by-spendalusuh.html
43. http://nam-comel.blogspot.my/2016/07/fantastic-7-giveaway-by-spendalusuh.html
44. http://www.ajuyarashid.com/2016/07/fantastic-7-giveaway-by-spendalusuh.html
45. http://duniakebahagiaanku.blogspot.my/2016/07/fantastic-7-giveaway-by-spendalusuh.html
46. http://alyasygsanda.blogspot.my/2016/07/fantastic-7-giveaway-by-spendalusuh.html
47. http://ichazainifidelis.blogspot.my/2016/07/fantastic-7-giveaway-by-spendalusuh.html
48. http://www.adianiez.com/2016/07/fantastic-7-giveaway-by-spendalusuh.html
49. http://seindahcerita.blogspot.my/2016/07/fantastic-7-giveaway-by-spendalusuh.html
50. http://www.pokcikblogger.com/2016/07/fantastic-7-giveaway-by-spendalusuh.html

51. http://mimpiaria.blogspot.my/2016/07/fantastic-7-giveaway-by-spendalusuh.html
52. http://www.syahidahfadilah.com/2016/07/fantastic-7-giveaway-by-spendalusuh.html
53. http://reenri.blogspot.my/2016/07/fantastic-7-giveaway-by-spendalusuh.html
54. http://nadhiewueen.blogspot.my/2016/07/fantastic-7-giveaway-by-spendalusuh.html
55. http://fwhdh.blogspot.my/2016/07/fantastic-7-giveaway-by-spendalusuh.html
56. http://kawaiilady.blogspot.com/2016/07/fantastic-7-giveaway-by-spendalusuh.html
57. http://www.anajingga.com/2016/07/fantastic-7-giveaway-by-spendalusuh.html
58. http://www.zukidin.com/2016/07/fantastic-7-giveaway-by-spendalusuh.html
59. https://thezafirahnazri.blogspot.my/2016/07/fantastic-7-giveaway-by-spendalusuh.html
60. http://vithebat.blogspot.my/2016/07/fantastic-7-giveaway-by-spendalusuh.html

61. http://www.syuhadasalleh.my/2016/07/fantastic-7-giveaway-by-spendalusuh.html
62. http://fiqahhamed.blogspot.my/2016/07/fantastic-7-giveaway-by-spendalusuh.html



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...