Sudi-sudikanlah Untuk MengKlick Banner Di Bawah Ni... Thank You...

Monday, 18 July 2016

Milan: Bonjourno... Ciao Milano...

Aku menaiki idBus dari Paris menuju ke Milan..

idBus ni best sebab selesa... siap ada internet lagi dlm bas...




Dalam perjalanan, kitorang singgah makan kat Torino salah satu daerah kat Italy...

Kat Torino ni kita boleh nampak puncak2 Alps yg masih diseliputi salji...


Lepas makan, kitorg teruskan perjalanan ke Milan...

Perjalanan dari Paris ke Milan lebih kurang 12 jam menaiki bas..

Sampai2 je kat bus station kat Milan, aku terus pergi cari underground train ataupun org panggil subway...


Station pertama yg dekat dgn bus station tu ialah station Lumpagnano...

Disebabkan aku dah agak biasa naik subway kat London, so, taklah susah sangat nak memahamkan route nak naik subway kat Milan ni...

Aku sampai kat Milan tu dah agak petang, so aku naik subway terus pergi cari Hostel...

Hostel yg aku duduk ni agak selesa sikit sebab dalam 1 bilik besar ada 4 orang jer... atas katil aku ada sorang mamat Italy... pastu ada satu katil double decker lagi ada 2 orang awek Korea...


Lepas mandi, simpan semua beg aku dlm locker then keluar pergi cari makanan... mujur ada 1 kedai kebab turkish halal dekat situ...

Lepas makan aku pun jenjalan dekat2 situ, nak recce tempat2 menarik yg aku plan nak pergi esok...


Lepas tu pergi singgah minum teh jap sebelum balik hostel...



Bangun pagi aku terus sarapan dan teruskan perjalanan cari P.zza Castello...





Lepas tu teruskan perjalanan untuk menuju ke Duomo... sepanjang jalan kaki ke Duomo tu ada banyak bangunan2 yg cantik2...





Sampai jer kat Duomo, pergi amik2 gambar... 





Sambil2 amik gambar kat bangunan Ray Ban tu...

Masa tu dengan poyo nya aku pakai lah sun glass Ray Ban sambil selfie depan bangunan Ray Ban tu... tapi gambar selfie tu takleh la letak sini.. hehehe

Dah penat bergambar, singgah minum teh kejap dekat kedai kopi depan Duomo tu...


Pastu, pergi cari2 souvenir, fridge magnet utk kengkawan...

Dah sudah tu aku bersiap2 nak naik train dgn bas pergi San Siro, stadium untuk pasukan Serie A, Italy... AC Milan dan Internazionale (dulu dikenali dgn nama Inter Milan)...

Dua team ni share satu stadium... San Siro Stadium... aku jenjalan kat luar stadium jer, takde duit nak masuk dalam utk stadium tour... huhuhu






Sambil2 tu pergi kedai souvenir kat bawah stadium tu, cari jersey utk adik aku...


Dah setel San Siro, aku terus balik ke hostel lain untuk tido sebab esok pagi aku nak naik Swiss Alps pulak... hehehe.... tungguuuuuu....

5 comments:

  1. seronokkan kenal tempat orangg

    ReplyDelete
    Replies
    1. sementara masih larat lagi nak berjalan ni Mek...

      Delete
  2. huyyoooo bestnyeee dapat jenjalan kat sana.. adehh.. dpt tgk gamboo org jerk la sy ni.. hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. insyaAllah, ada rezeki sampai gak awk kat sini nnti...

      Delete
  3. Seronok tgk perjalanan orang.. Nak pergi, memang taklah.. kikikiki

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...