Sudi-sudikanlah Untuk MengKlick Banner Di Bawah Ni... Thank You...

Tuesday, 19 July 2016

Swiss: Bernina Swiss Alps - St Moritz

Hari terakhir pengembaraan, aku dah book satu package half day trip to Swiss Alps, St. Moritz...

Pagi2 tu lepas jer sarapan, aku teruskan jalan kaki pergi ke Milan central...

Aku kena tunggu bas depan office travel agent tu...

Sampai2 jer kat lokasi, bas belum tiba lagi...

Aku tengok ramai tourist lain pun tengah menunggu jugak..

Sejam lebih jugaklah kitorang menunggu, dan finally bas tu sampai jugak...

Kitorg akn naik bas dari Milan ke kaki Bernina Swiss Alps dan naik train utk ke puncak St Moritz...

Tujuannya ialah untuk bagi kitorg pengalaman naik train ke puncak Alps...

At the same time, bus yg kitorg naik tu pun akn naik jugak ke puncak ikut jalan biasa...

Plan nya nanti kita akn naik dgn train dan turun dgn bas...

Ok, sebelum bas tu sampai ke kaki gunung, kitorg singgah makan tengahari kejap, isi perut yg mmg dah berkeroncong...



Lepas lunch, kita teruskan perjalanan ke kaki gunung...

Sesampai jer kat kaki gunung tu, kitorg amik tiket yg dah disediakan dan naik train Bernina tu...

Masa mula2 naik tu dlm train agak panas dan berkuap, so, aku pun bukak lah tingkap sambil hirup udara segar dan snap2 gambar...

















Bila train tu naik semakin tinggi, dah mula dah rasa kesejukan... sambil telinga dah mula sumbat2 sebab pressure increase...

So, aku pun tutup la separuh tingkap tu..

Tapi rasa tak best la pulak kalau tutup tingkap...

Then aku bukak semula tingkap, tahan je lah sejuk tu... huhuhu

Tak ingat lak aku berapa lama masa nak naik ke puncak St Moritz tu..

Sampai jer kat puncak St Moritz, kitorg pun turun dpd train, gi shopping sikit2 beli Swiss Chocolate dan fridge magnet..








Amik2 gambar kat puncak.... tak berapa best la sebab belum masuk musim winter lagi...

Kalau dah masuk winter, memang putih jer semua, seputih Qu Puteh... barulah selesa... hehehe

Dah puas bergambar, kitorg pun naik bas dan utk balik ke Milan...


Dalam perjalanan balik tu kitorg sempat singgah jap ke Basilica Madonna, sebuah church lama kat Tirano..




Tirano ni dah kira kawasan Italy dah..

Kat situ jugak kitorg berkesempatan tengok train yg lalu kat celah2 jalan kat pekan Tirano ni...

Dah setel kat Tirano, kitorg teruskan perjalanan balik ke Milan..

Aku kena cepat sebab sampai jer kat Milan, aku kena gerak ke Linate Airport utk fly balik ke London..

Kat London, aku akn tido 1 malam dan naik bas balik ke rumah di utara UK...

Ok, sekian sahaja laporan saya untuk kali ini... 

15 comments:

  1. baik punya laporan :)

    bile lerrr nak tengok gambor gini depan mata..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mek, pow lah Abe ajak gi honeymoon... :P

      Delete
    2. yg itu lerrr kena 'pong' banyak sikit. hahahha

      bukan ape, takot tak lepas passport.
      hutang dengan negara belom slesaiii

      Delete
  2. Wah cantik tempat diorang ...Abe nik x pernah pergi negara org putih...singapore ngan thailand je...
    yg jauh sikit pergi kat arab masa umrah

    ReplyDelete
    Replies
    1. rindu nak pergi Madinah & Mekah... SpendaLusuh pergi umrah tahun 1997... masa tu dalam flight masih boleh smoking lagi.. :)

      Delete
    2. Tengah fikir brapa agaknya umur Spenda.. Mmmmm 😕

      Delete
  3. waaa lawanya gambarrr eeee bestnya klu ceri pun boleh pergi ke sana... ceri belum pernah melawat negara luar.. huhuhu.. setakat dalam mimpi ade la..

    ReplyDelete
    Replies
    1. insyaAllah... ada rezeki nanti sampailah tu...

      Delete
  4. Cantiknya tempat, entah bila dapat pergi.. ;)

    ReplyDelete
  5. Wowsers! Cantiknya view. Gambar awak takda? hehe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. at the moment identity SpendaLusuh masih lagi dirahsiakan..hehehe

      Delete
  6. Reen sangat-sangat nak pergi ke salah satu negara sejuk macam ni.. Nak merasa salju turun. Tengok dalam gambar ni, cuaca nampak sejuk. Bestnya..!

    Reen suka cuaca sejuk macam musim luruh.. In sya Allah! Azam untuk pergi 2 tahun lg. Hihi lamanya

    ReplyDelete
    Replies
    1. insyaAllah, ada rezeki tu nanti... btw, for me musim luruh atau autumn tak berapa best sebab too windy... angin sejuk mencucuk2 tulang.... kuat lak tu angin dia... pernah dulu depan mata saya ada sorg tua tu melayang kena tiup angin, hehehe, sian dia...

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...